Wstrząsające zdjecia z Hiroszimy
Wstrząsające zdjecia z Hiroszimy
Dziesiec lat temu archiwa Hoover Institution powiekszyly sie za sprawą Roberta L. Cappa o zdjecia wykonane bezpośrednio po bombardowaniu Hiroszimy w 1945 r. przez nieznanego japonskiego fotografa. Niedawno ujawniono owe zdjecia do publicznej prezentacji ku przestrodze. Link do tej wstrząsającej galerii znajdziecie w rozszerzeniu newsa.
UWAGA, zawiera obrazy drastyczne.
http://postapocalyptic.net/news.php?readmore=837
UWAGA, zawiera obrazy drastyczne.
http://postapocalyptic.net/news.php?readmore=837
- jabot
- Facebook: Gdańsk/Falloutowice Pomorskie
- Kontakt:
W bombie najstraszniejsze jest to, ze w przeciwienstwie od wojny konwencjonalnej, pochlania zycie WSZYSTKIEGO w danym obszarze. Nie zginely jakieś grupy etniczne, polityczne, formacje wojskowe etc - nawet jakaś grupa + przypadkowi cywile nie robi takiego wrazenia, jak ten istny Dzien sądu - bomba nie miala litości dla nikogo.
Sturm und Drang
Hmm.. wiem ze zaraz wywolam dyskusje.. ale czy japonczycy mieli litosc dla kogokolwiek [jency..oraz cywile] podczas marszow smierci?
Pozatym.. to byl jedyny sposob zeby zakonczyc wojne szybko i najmniejszymi startami... myslicie ze ci co gineli w Tokio podczas nalotow dywanowych, kiedy amerykanie zrzucali bomby zapalajace i te japonskie papierowe domki plonely w chwile i powstawaly churagany ognia.. gineli jakos inaczej? tez ploneli zywcem.. a co ciekawe jeden nalot dywanowy [konwencjonalny] pochlonol wiecej ofiar niz niuk..
I patrzac kto zaczol ta wojne jakos mi nie zal ani tych z Hiroszimy ani tych z Drezna.. myslicie ze gdyby niemcy albo japonce mialy niuka to by sie zatsnawialy a teraz robili szopki z tym ze to bylo takie zle?:P
Pozatym.. to byl jedyny sposob zeby zakonczyc wojne szybko i najmniejszymi startami... myslicie ze ci co gineli w Tokio podczas nalotow dywanowych, kiedy amerykanie zrzucali bomby zapalajace i te japonskie papierowe domki plonely w chwile i powstawaly churagany ognia.. gineli jakos inaczej? tez ploneli zywcem.. a co ciekawe jeden nalot dywanowy [konwencjonalny] pochlonol wiecej ofiar niz niuk..
I patrzac kto zaczol ta wojne jakos mi nie zal ani tych z Hiroszimy ani tych z Drezna.. myslicie ze gdyby niemcy albo japonce mialy niuka to by sie zatsnawialy a teraz robili szopki z tym ze to bylo takie zle?:P
- jabot
- Facebook: Gdańsk/Falloutowice Pomorskie
- Kontakt:
Zgadza sie, okrucienstwo Japonczykow tez bylo ponoc naprawde srogie, o tyle jednak zawsze przykry jest fakt, ze za podjete przez 'glowy panstwa' (talking heads hehe) placą zwyczajni, niewinni ludzie.Chewie pisze:Hmm.. wiem ze zaraz wywolam dyskusje.. ale czy japonczycy mieli litosc dla kogokolwiek [jency..oraz cywile] podczas marszow smierci?
Pozatym.. to byl jedyny sposob zeby zakonczyc wojne szybko i najmniejszymi startami...
A jezeli chodzi o zakonczenie wojny - to jest to jak najbardziej sluszne co rzeczesz Chewie, badacze oszacowali nawet, ze 'konwencjonalne' zajecie terenow Japonii pochloneloby ok. 2mln zolnierzy i to tylko amerykanskich oraz przeluzylo by wojne o ok. 3 lata. Trudny wybor 'mniejszego zla', ale przynajmniej 'pro patria' - z jakiej okazji poświecac swoich obywateli, jak mozna cudzych?

Sturm und Drang
Wiesz tutaj liczono tylko obywateli usa.. ale patrzac na zacietosc japoncow..oraz rozkazy cesarza ze kobiety maja zabijac swoej dzieci i same walczyc zbey nikt nei dostal sie do neiwoli bo amerykanie beda je gwalicic i tak dalej.. a ze japoncy sluchali sowjego cesarza to ... hmm no coz pwnie nie bylo by teraz takiej nacji jak japonczycy...
a co do tego ze politycy wojuja a cywile za to placa... to wiesz tego hitlera ktos wybral.. teraz nie mam danych ale popieral go praiwe caly narod.. i wszysyc sie cieszyli.. jak wygrywal i udawali ze obozow nie ma.. albo mieli to w dupie.. nie martwili sie ze polakow sie wywieszalo gdzie popadnie..i morduje setkami.. i za to zaplacili... bo ktos w koncu tego hitlera i jego dzialania popieral...
a co do tego ze politycy wojuja a cywile za to placa... to wiesz tego hitlera ktos wybral.. teraz nie mam danych ale popieral go praiwe caly narod.. i wszysyc sie cieszyli.. jak wygrywal i udawali ze obozow nie ma.. albo mieli to w dupie.. nie martwili sie ze polakow sie wywieszalo gdzie popadnie..i morduje setkami.. i za to zaplacili... bo ktos w koncu tego hitlera i jego dzialania popieral...