Slowianie i piwo

niusy i ciekawostki piwne
Awatar użytkownika
Zocik
Posty: 3592
Rejestracja: 31 lip pn 2006, 12:00 am
Kontakt:

Slowianie i piwo

Post autor: Zocik » 10 kwie ndz 2011, 10:58 pm

fragment z artykulu o kuchni slowianskiej:

A co pili Slowianie?

- Piwo przede wszystkim!

Podobno dlatego, ze sfermentowane napoje dluzej dalo sie przechowac.

- Nie wszyscy mieszkali nad ?rodlem, gdzie byla czysta woda bez bakterii i skazen. A jezeli byla, to popijano ją bezpośrednio ze ?rodla, natomiast gdy jej brakowalo, to pito napoje sfermentowane, np. piwo czy oskole. Gdy na pokazach mowie, ze Slowianie pili piwo, mlodziez zawsze sie cieszy. Ale to nie jest takie piwo, jakie kupujemy w sklepie - ono nie bylo prze?roczyste, nie mialo pianki i nie mialo tylu procentow. Piwo Slowian bylo robione ze sfermentowanego jeczmienia, ktory sie oczywiście wcześniej odpowiednio przygotowywalo, tak aby skrobia zamienila sie w slod - trzeba je bylo skielkowac, wysuszyc, rozkruszyc, podprazyc, zeby palony jeczmien nadal mu jeszcze smaku i koloru, potem nalezalo je zaparzyc wrzątkiem czy zagotowac, a na koncu, co jest wynalazkiem Slowian, dodac szyszek chmielowych, poniewaz wystepują na nich dzikie szczepy drozdzy, ktore przyśpieszają fermentacje. Aby przyspieszyc fermentacje, do ktorej potrzebny jest cukier, dodawano miodu, zeby wiecej w tym piwie bylo procentow. Mocniejsze piwo prawdopodobnie podawano na jakichś specjalnych uroczystościach.

I pili wszyscy - mlodzi, starzy, dzieci?

- Dzieciom tez nie zaszkodzilo, poniewaz tam naprawde byla znikoma liczba procentow, aczkolwiek pojone byly jeszcze mlekiem, naparami ziolowymi. Slowianie wymyślili rowniez sycone miody, czyli tzw. miody pitne.


http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35796, ... .html?bo=1

Awatar użytkownika
Kharim
Posty: 705
Rejestracja: 21 maja pt 2010, 12:00 am
Facebook: New Warsaw Republic

Post autor: Kharim » 10 kwie ndz 2011, 11:13 pm

no to w imie kontynuowania wiekowych tradycji! chlup!
Życzymy państwu miłej nocy- NWR.

Awatar użytkownika
Zocik
Posty: 3592
Rejestracja: 31 lip pn 2006, 12:00 am
Kontakt:

Post autor: Zocik » 10 kwie ndz 2011, 11:17 pm

podzielam twoj entuzjazm, spijam wlaśnie ciechana miodowego

Awatar użytkownika
Kharim
Posty: 705
Rejestracja: 21 maja pt 2010, 12:00 am
Facebook: New Warsaw Republic

Post autor: Kharim » 10 kwie ndz 2011, 11:46 pm

no to proponuje przybicie zdrowia via forum :) lomza export z tej strony
Życzymy państwu miłej nocy- NWR.

pavelek
Posty: 3
Rejestracja: 05 lip wt 2011, 12:00 am

Post autor: pavelek » 05 lip wt 2011, 11:56 am

Dawne piwo nie mialo prawie wcale alkoholu, poniewaz nie istnialo wtedy coś takiego jak slod.
Moczylo sie jeczmien w wodzie, trzymalo jakiś czas i to byla namiastka slodu, ale malo aktywna enzymatycznie.

ODPOWIEDZ