Warzenie piwa nie jest ani trudne ani kosztowne

niusy i ciekawostki piwne
Awatar użytkownika
Zocik
Posty: 3592
Rejestracja: 31 lip pn 2006, 12:00 am
Kontakt:

Warzenie piwa nie jest ani trudne ani kosztowne

Post autor: Zocik » 20 lut sob 2010, 9:27 pm

http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-w ... nId,238864

Domowi browarnicy przekonują, ze jedyne czego trzeba miec pod dostatkiem to… cierpliwośc.

Najpierw mielimy slod, chyba ze zaopatrzyliśmy sie w slod ześrutowany. Podgrzewamy wode w wielkim garze do temperatury 66 stopni i wsypujemy wspomniany slod. Z dodawaniem ekstraktu chmielu trzeba bardzo uwazac, poniewaz dodany zbyt wcześnie spowoduje, ze piwo bedzie gorzkie. Dodany pod koniec nie da goryczy a wiecej aromatu chmielowego.

Po zagotowaniu calej zawartości garnka trzeba ja jak najszybciej schlodzic. Najprościej jest wsadzic przykryty garnek do wanny z zimna woda ale tak by woda z wanny nie dostala sie do wnetrza garnka. Kiedy zawartośc osiągnie temperature 27 stopni Celsjusza przelewamy ją do pojemnika fermentacyjnego wcześniej wybierając sitkiem chmiel – nie chcemy zeby piwo bylo gorzkie!!! Wrzucamy drozdze i zamykamy szczelnie pojemnik fermentacyjny. Po uplywie doby pokrywka pojemnika powinna lekko „bulgotac”. Po 3 tygodniach fermentacji pokrywka zachowuje sie tak jak by chciala sama zejśc i to oznacza, ze piwo jest gotowe do butelkowania.

Teraz przyda sie cukier lub suchy ekstrakt slodowy do nasycania piwa. Gotujemy cukier w malej ilości wody, schladzamy go i dodajemy do sfermentowanego piwa a nastepnie napelniamy czyste butelki piwem.
Reklama

Potem piwo musi dojrzewac przez minimum miesiąc a najlepiej dwa a potem mozna sie delektowac wlasnym piwem. Na zdrowie.

Awatar użytkownika
trefl
Posty: 3979
Rejestracja: 15 sie pn 2005, 12:00 am
Facebook: Klasa Trzecia Ce
Kontakt:

Post autor: trefl » 16 gru czw 2010, 4:37 pm

http://www.galerialimonka.pl/586,5864/m ... brewmaster

Maszyna do wazenia 10L piwa na biurku lub w podrozy.
Jakby co to niedlugo mam urodziny :)

Awatar użytkownika
Kharim
Posty: 705
Rejestracja: 21 maja pt 2010, 12:00 am
Facebook: New Warsaw Republic

Post autor: Kharim » 17 gru pt 2010, 1:47 am

hmm ciekawe czy naboje z co2 są kompatybilne z moim rewolwerem. Chyba wiem co chce pod choinke ;)
Życzymy państwu miłej nocy- NWR.

pavelek
Posty: 3
Rejestracja: 05 lip wt 2011, 12:00 am

Re: Warzenie piwa nie jest ani trudne ani kosztowne

Post autor: pavelek » 05 lip wt 2011, 11:54 am

Zocik pisze: Domowi browarnicy przekonują, ze jedyne czego trzeba miec pod dostatkiem to… cierpliwośc. (...)
Te informacje nie są do konca prawdziwe.

Awatar użytkownika
jabot
Posty: 1452
Rejestracja: 06 lip czw 2006, 12:00 am
Facebook: Gdańsk/Falloutowice Pomorskie
Kontakt:

Re: Warzenie piwa nie jest ani trudne ani kosztowne

Post autor: jabot » 05 lip wt 2011, 8:16 pm

pavelek pisze:
Zocik pisze: Domowi browarnicy przekonują, ze jedyne czego trzeba miec pod dostatkiem to… cierpliwośc. (...)
Te informacje nie są do konca prawdziwe.
jakiś dowod czy tak tylko powiadasz?

tak w ogole to przymierzam sie do pierwszego warzenia, sprzet w sumie juz jest czekam na butelki, kapslownice i slod (czekam na slod glownie bo od kuzyna krece co miesza w Krasnymstawie. Dla tych co nie wiedzą z czego slynie Krasnystaw -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Krasnystaw )
Sturm und Drang

Awatar użytkownika
Zocik
Posty: 3592
Rejestracja: 31 lip pn 2006, 12:00 am
Kontakt:

Post autor: Zocik » 06 lip śr 2011, 2:01 pm

piwa nie wazylem ale nastawic wino to jest pestka, wiec w czym problem z piwem?

ODPOWIEDZ